Sülfata dayanıklı çimento nedir?
Sülfata dayanıklı çimento nedir? Sülfata dayanıklı beton nedir? Yüksek sülfata maruz kalan ortamlarda (deniz suyu, kanalizasyon, vb), atık su tesisleri, temel kazıkları, arıtma tesisleri gibi sülfata dayanıklı çimento ile üretilmiş beton kullanılır. Bir çimentonun sülfata dayanıklı olması için, o çimentonun üretiminde kullanılan Klinkerin C3A (trikalsiyum alüminat ) miktarı %5’den küçük olmalıdır. Bu durum sülfata dayanıklı olmasını sağlar.
Sülfatın beton bileşenleri ile kimyasal reaksiyona girebileceği ilk olarak 1818 yılında Vicat tarafından açıklanmıştır. Candlot 1890 yılında kalsiyum alümina ve kalsiyum sülfatın sulu çözeltisinden genleşen bir ürün ortaya çıktığını belirlemiştir. Michealis 1892’de çimento bileşenlerinde C3A ile sülfatın reaksiyona girerek etrenjiti meydan getirdiğini ortaya çıkarmıştır. Sülfat etkisinde söz edilmesi gereken en önemli kimyasal reaksiyonlar, alçıtaşı ve etrenjit oluşumu ile ilgili olanlardır. Sertleşmiş betonda alçıtaşı oluşumunun kaynağı kalsiyum hidroksit ve dış ortamdan gelen sülfat iyonlarıdır.
Dış ortamdan beton bünyesine sülfat girişi olması halinde (uygun boşluk suyu pH değeri de mevcutsa) alçıtaşı, C3A ve/veya monosülfat ile sülfat reaksiyona girer ve etrenjit oluşturur. Bu durum betonda genleşmeye neden olur. Genleşen betonun basınç dayanımı düşer.