Şapın çatlamaması için ne yapılır?

4 Ocak 2020 Yazarı birimfiyatim.com 0

Şapın çatlamaması için ne yapılır?

Şapın çatlamaması için ne yapılır? Şap neden çatlar? Beton neden çatlar? Sorularına sormamıza neden olan çatlaklar nasıl oluşur? Bu çatlakların sebebi: çimento ve suyun birleşmesiyle başlayan kimyasal olayın sonunda açığa çıkan hidratasyon ısısıdır.
şap çatlağı
Çimentolu harç, şap ya da beton katılaşmaya (priz alma) başladığında kendi bünyesinde ısı açığa çıkartır. Oluşan bu ısı içsel gerilmelere neden olur ve şapta, harçta, betonda çatlaklara neden olur. Bu çatlaklara rötre çatlağı adı verilir.
 
Bu çatlakları nasıl önleriz? Teknik olarak çimentolu harçların karışım oranlarıyla ve kimyasal katkılarla çözülebilen bu sorun uygulamada şapın ya da betonun katılaştığı andan itibaren yüzeyinin nemli tutulmasıyla önlenir. Şap atılan yüzeye ıslak ve nem tutan örtüler serilebileceği gibi belirli aralıklarla su da püskürtülebilir. Bu işlemlere kür uygulaması adı verilir. Betonun tasarım dayanımına ulaşması için en az 7 günlük kür işlemi uygulanmalıdır. Bu kür işlemleri soğuk ve sıcak havalarda farklılık gösterir.
Maalesef ülkemizde beton ya da şap döküldükten sonra kür uygulamasına gereken önem verilmemektedir. Özellikle sıcak havada dökülen betonların yeterli katılaşma oranına ulaştıkları anda sulanmaları gerçek dayanımlara ulaşması için elzemdir. Bunun yapılmamasının nedeni bilgisizlik ya da ekonomik kaygılardır. Soğuk havalarda dökülen beton ise priz almak için 5 derece ya da daha fazla ısıya ihtiyaç duyar bu yüzen beton üzeri ısı koruyucu örtülerle örtülür.
Aşağıdaki yazımız da ilginizi çekebilir:
Yapı yaklaşık birim maliyetleri