Mersin’de deprem bekleniyor mu?

Mersin’de deprem bekleniyor mu?

Mersin’de deprem bekleniyor mu? Mersin’de deprem riski var mı? Mersin’de Soli Pompeiopolis, Olba ve Anemurium antik kentleri, geçmişte yaşanan büyük
depremlerde yıkılmış olup, Anemurium Antik Kentinde yapılan çalışmalarda hem tsunami hem de deprem izleri bulunmaktadır. Depremde yayılan deprem dalgalarının, özellikle alüvyon zeminlerde genlikleri artmakta ve yüzeyi çok daha fazla sallanmaktadır. Bunun sonucunda binaların olduğu gibi göçme veya yan yatma ihtimali bulunmaktadır. Mersin ve çevresinde meydana gelebilecek bir depremin Mersin’i bu şekilde etkileyebilme ihtimali bulunmaktadır. (İnan, S., Mersin Üniversitesi)

Mersinden fay geçiyor mu? Mersindeki Fay Hatları

Mersin ili için deprem tehlikesini, bölgedeki aktif faylar oluşturmaktadır.
1. Adana ilinde bulunan faylar; Karaisalı-Karsantı Fay Zonu, Karataş-Osmaniye Fay Zonu,
2. Kıbrıs-Helenik Yayı (Bindirme Fayı)
3. Ölü Deniz Fayı
4. Ecemiş Fayı

Mersin’in kuzeyinde Çamardı ile Gülek Boğazı arasında doğrultu atımlı Ecemiş Fayı yer alır. Gülek Boğazı ile Karsantı-Karaisalı arasında ise kuzeydoğu-güneybatı doğrultusunda uzanan Karsantı-Karaisalı Fay Zonu bulunmaktadır. Son yapılan çalışmalarda, Gülek Boğazı ile Anamur arasında da yine doğrultu atımlı Namrun Fay Zonunun varlığı ortaya çıkarılmıştır. Diğer önemli bir fay zonunu da 1998 Adana depremine neden olan Yumurtalık-Karataş Fayı oluşturur.

Mersin’de deprem bekleniyor mu? Mersin’de deprem riski var mı?

Bunların dışında Akdeniz içerisinde ve Kıbrıs’tan geçen önemli bir kırık hattı daha bulunmakta olup, Akdeniz’de meydana gelen depremlerin kaynağını oluşturmaktadır. Mersin ve yakın yöresine en yakın kırık hattı Ecemiş Fay zonunun bir parçasını oluşturan Namrun Fayıdır. Namrun Fayı batıda, Gülek Boğazı’ndan başlar, güneybatıya doğru sırasıyla Namrun (Çamlıyayla), Arslanköy, Sorgun Kuzeyi, Kurtsuyu Deresi, Göksu Irmağı, ve Demirözü’nden geçerek Anamur kuzeyinde son bulur. Doğrultusu boyunca bir iki yerde sıçramalar yapar. Ayrıca Namrun Fayı ile Mersin-Anamur kıyı şeridi arasında kalan bölgede daha küçük ölçekli çok sayıda kırıklar da yer almaktadır Bunların dışında Mut civarında Mut Fayı ile Ovacık-Silifke arasında uzanan Ovacık Fayı önemli kırık hatlarına karşılık gelmektedir. (İnan, S., Mersin Üniversitesi)
Son yüzyılda Mersin civarında büyüklüğü 4’ten fazla olan depremlerin iki tanesinin deniz içerisinde, geri kalanı karada gerçekleşmiş olup, bunlar da aktif kırıklar ile yakın yöreler üzerinde yer almaktadır. Mersin ve yakın yöresinde gözlenen depremler; Ecemiş Fayı, Namrun Fayı, Mut Fayı, Ovacık Fayı, Karsantı-Karaisalı Fayı gibi aktif faylara bağlı olarak gelişmektedir.
Depremsellik açısından diğer önemli bir neden de bölgedeki kaya birimleri ile zemin özellikleridir. Erdemli-Mersin-Tarsus arasında yer alan kıyı şeridi ile yerleşim yerleri, genelde gevşek ve sıkı tutturulmamış zeminler üzerinde yer aldığı için deprem durumunda daha tehlikelidir. Deprem sırasında gevşek zeminlerin, sağlam zemin ve kayalara oranla çok daha fazla etkilenmekte ve en büyük hasarlar buralarda gözlenmektedir. (İnan, S., Mersin Üniversitesi)

Konutlarda hangi beton kullanılıyor?

Yorum bırakın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Scroll to Top