Kolonlarda ve duvarlarda oluşan deprem çatlakları
28 Ocak 2020Kolonlarda ve duvarlarda oluşan deprem çatlakları
Deprem çatlakları: binanın deprem esnasında uğradığı hasarın düzeyi belirlenirken yapısal gözle görülebilen hasarlar şu şekildedir: çatlak, ezilme, burkulma, kalıcı ötelenme, sehim, şakulden sapma gibi şekillerde meydana gelen hasarlardır.
Taşıyıcı sisteme dahil olmayan elemanlarda ise yapısal olmayan hasarlar oluşur aşağıda taşıyıcı olmayan bir duvardaki hasar örneği verilmiştir.
Hasar aşamaları geçmişte genel olarak hasarın yapı güvenliği üzerindeki etkisine göre tanımlanmıştır. Burada sözü edilen yapı güvenliği, esas olarak yapı elemanın ve yapının taşıdığı yük miktarı ile bu yükleme türünde taşıyabileceği en büyük yük, taşıma gücü, arasındaki orandır.
Az ya da hafif hasar yapı elemanının ya da yapının taşıma gücünde azalma geriye dönüştürülmesi hafif hasar durumunda gerekmeyen miktarda ve hasar öncesine göre % 5-10 kadardır. Orta hasarda ise yapı taşıma gücündeki azalmanın büyüklüğü bu azalmanın geri kazanılmasını gerektiren bir boyuttadır. Bu hasar düzeyinde taşıma gücünde azalma oranı % 50’ye kadar çıkabilir.
Ağır hasar ise taşıma gücünde geri kazanılması çok zor ve ekonomik olmayan miktarda kayıp olan bir hasar düzeyi olarak tanımlanabilir. Burada “onarım” yapı elemanına hasar öncesi taşıma gücünün geri kazandırılması, “güçlendirme” hasar öncesi taşıma gücünden daha büyük bir taşıma gücü oluşturulmasıdır. kaynak: http://imo.org.tr
Aşağıdaki yazımız da ilginizi çekebilir: