Kızılçam kereste özellikleri nelerdir?
22 Nisan 2020Kızılçam kereste özellikleri nelerdir?
Kızılçam kereste özellikleri nelerdir? Kızılçam ülkemizde yayılış gösteren çam türleri içerisinde
kerestesi en ağır olanıdır. Özgül ağırlığı tam kuru halde 0.53 gr/cm3, hava kurusu halde (% 12 rutubet) 0.57 gr/cm3 ve hacım yoğunluk değeri 478 kg/m3 tür (4). Kızılçarnın diri odunu % 79 – 126 oranında
rutubet ihtiva eder.
Bu ağaç türünün en fazla yetiştiği ülke Türkiyedir. Özellikle Akdeniz ve Ege Bölgelerinde geniş ormanları oluşturmakla birlikte, Batı ve Orta Karadeniz Bölgesi’nde de yer yer yayılış gösterir. Yerli çam türüdür. III. Sınıf malzemesi kalıplık tahta ve inşaatlık dikme olarak değerlendirilir. I. Sınıf ve II. Sınıf malzemesi taban tahtası, lambiri, kapı ve pencere doğraması olarak kullanılır.
Mekanik Özellikleri:
Kızılçam odununun mekanik özellikleri aşağıdaki gibidir;
Liflere paralel basınç direnci: 447 kg/cm2
Eğilme direnci: 821.5 kg/cm2
Liflere dik çekme direnci: 19.6 kg/cm2
Yarılma direnci
Teğet yönde: 5.7 kg/cm2
Radyal yönde: 5.1 kg/cm2
Kızılçam odunu özellikle toprakla temas halinde dayanıksızdır. Bu nedenle özellikle kızılçam teldirek ve çitkazıklarının emprenye edilmeden kullanılmaması gerekir.
Gövdesinde bozukluk bulunduran ya da fazla budaklı olan kızılçamlar, daha çok inşaatlık kereste ve palet yapımında kullanılır. Kızılçam, sarıçama göre daha yavaş kurur ve kurutma işlemi sırasında da dikkatli olunması gerekmektedir. Bu tür ağaçların kurutma süreleri sarıçama göre uzundur. Ancak kurutma sırasında sarıçamda oluşma riski olan çarpılma bu ağaç türünde düşüktür.
Aşağıdaki yazımız da ilginizi çekebilir:
keresteci.com
kastamonu – erzurum – istanbul – ankara – izmir – bursa – eskişehir – antalya – kayseri – sinop – bilecik – sivas – ısparta – burdur – bayburt – yozgat – edirne
[…] Kızılçam kerestenin özellikleri nelerdir? […]
[…] Kızılçam kereste özellikleri nelerdir? […]
[…] Kızılçam kereste özellikleri nelerdir? […]