Kirişlerde neden basınç donatısı kullanılır?
10 Ocak 2020Kirişlerde neden basınç donatısı kullanılır?
Kirişlerde neden basınç donatısı kullanılır? Basınç donatısına inşaat uygulamalarında montaj donatısı adı da verilmektedir. Normal bir kirişte üst bölge basınç gerilmelerine, alt bölge ise çekme gerilmelerine maruz kalır. Çekme gerilmeleri karşılamak için kirişin alt bölgesine ana donatılar yerleştirilir. Üst bölgede beton basınç gerilmelerini karşılayacaktır. Ana donatıları sarabilmek için ise etriyeler kullanılır. Etriye uygulamasını yapabilmek için kirişin üst tarafına montaj donatısı konulur. Dikkat edilmesi gereken bir konu ise kirişlerde pas payı kullanımı. Kiriş altlarına uygulamada işçiler genellikle zahmetli olduğu için pas payı aparatlarını kullanmamaktadırlar. Bu durum kirişin kalıbı söküldükten sonra alttan kiriş ana donatılarının görünmesine dahi sebep olmaktadır.
Donatıyı olması gereken pas payı derinliğinde tutmak, donatının korozyona, yangına vb. gibi etkilere karşı korur ayrıca betonla olan aderansını arttırır.
Betonarme yapılardaki kiriş ve döşeme gibi yatay taşıyıcı elemanlar, uygulanan düşey ve yatay yükler ile
eğilme etkilerine maruz kalırlar. Bu tür elemanların kesitlerinde, eğilmeye ek olarak kesme kuvveti, yüklemeye ve sistemi oluşturan elemanların düzenlenmesine bağlı olarak, burulma momenti ve
eksenel kuvvet de oluşabilir. Betonun çekme dayanımı çok düşük olduğu için, donatısız eğilme elemanı yapmak pratik ve ekonomik değildir. Çelik çubukların temel işlevi, çekme gerilmelerini karşılamaktır. Dolayısıyla çekme bölgesindeki betonda oluşacak çatlakların minimum düzeyde tutulabilmesi için çelik donatılar bu bölgeye yerleştirilirler.
Kirişin basınç bölgesinde bulunan montaj donatılarının başka yararları da vardır. Örneğin uzun dönemde sehim etkisini azaltabilmektedir. Az da olsa basınç gerilmesini karşılamaya da yarar. Kirişlerde montaj donatısı ne işe yarar sorusunu bu şekilde cevaplamış olduk.
Aşağıdaki yazılarımız da ilginizi çekebilir: