Eris varyantı Türkiye’de var mı?
23 Ağustos 2023Eris varyantı Türkiye’de var mı?
Eris varyantı Türkiye’de var mı? Koronavirüsün omicron varyantının alt varyantı olan eris virüsü, 23.08.2023 tarihi itibari ile Türkiye’de görülmemiştir. Sağlık Bakanı Fahrettin Koca yaptığı açıklamada şu ifadeleri kullandı:
“Kovid-19’un yeni varyantının şu ana kadar Türkiye’de görülmedi. Hala Kovid görülüyor mu, evet görülüyor. Bu dönemde giderek mutasyonlarda etkinliği daha da azalan bir varyant dönemi görüyoruz. Vatandaşımız müsterih olsun, endişelenmesin. Hastane yatışı artıran herhangi bir durum söz konusu değil. Vatandaşımız müsterih olsun. Griple ilgili süreç nasılsa aynı olmalı. Yaşlılarımız kalabalık ortamlardan, grip vatandaşlardan uzak kalmalı.”
Eris varyantı belirtileri nelerdir?
Eris virüsünün ana semptomları, yoğun bir şekilde Omicron varyantına benzemektedir. Bunlar; boğaz ağrısı, burun akıntısı, tıkalı burun, hapşırma, balgamsız öksürük, baş ağrısı, balgamlı öksürük, ses kısıklığı, kas ağrıları ve ağrıları ve koku alma duyusunda değişikliktir.
‘ERIS’ NE KADAR HIZLI YAYILIYOR?
Dünya Sağlık Örgütü’ne göre, EG.5 8 Ağustos itibariyle 50’den fazla ülkede bulunmuştu. CDC’ye göre, ABD’de en yaygın ve en hızlı büyüyen COVID-19 alt türüdür ve mevcut COVID vakalarının yaklaşık %17’sinden sorumlu olduğu tahmin ediliyor.
YENİ AŞI NE ZAMAN KULLANIMA HAZIR OLACAK?
Pfizer (PFE.N)/BioNTech SE (22UAy.DE), Moderna (MRNA.O) ve Novavax (NVAX.O), hepsi aşılarını güncelleyerek başka bir Omicron alt hattı olan XBB.1.5’i hedef almaya daha yakından benzemek üzere yeni versiyonlarını oluşturdular.
EG.5, XBB.1.5’e benzer, ancak daha yeni olan alt tür, aşının hedeflediği virüsün spike proteini olarak bilinen bölgesinde bir mutasyon taşıyor.
XBB.1.5, 2022’nin sonlarında ortaya çıktı ve CDC tahminlerine göre 5 Ağustos itibariyle enfeksiyonların %10’dan fazlasından sorumlu olmaya devam ediyordu. CDC Direktörü Dr. Mandy Cohen, yakın bir röportajda yeni aşıların Eylül’ün üçüncü veya dördüncü haftasında Amerika Birleşik Devletleri’nde geniş çapta bulunmasını beklediğini belirtti.
Cohen, özellikle Eris varyantına değinmedi, ancak “şu anda virüslerdeki değişikliklerle ne görüyoruz, aşılarımıza hala duyarlılar, ilaçlarımıza hala duyarlılar, testlerle hala tespit ediliyorlar. Yani virüs değiştikçe tüm araçlarımız hala işe yarıyor” dedi.
Amerika Birleşik Devletleri’nde vaka sayıları ve hastane yatışları artarken EG.5 adlı yeni bir COVID-19 varyantı hızla yayılıyor. Sağlık yetkililerine göre hızla yayılan bu alt tür, Eris olarak takma adlandırılmış ve şu anda Amerika Birleşik Devletleri’nde dolaşan baskın türdür.
Şu anda EG.5, Amerika Birleşik Devletleri’nde COVID-19 enfeksiyonlarının en büyük kısmını oluşturuyor ve en son verilere göre diğer tüm varyantlardan daha fazla, Amerika Birleşik Devletleri Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezi’nin (CDC) verilerine göre.
EG.5, omicronun bir alt türüdür ve geçen yıl dolaşan önceki baskın türlerle ilgili bir soydan gelir.
CDC’ye göre, EG.5, 18 Ağustos’ta sona eren iki haftalık bir dönemde yeni COVID vakalarının tahmini %20.6’sını oluşturdu. EG.5’den sonra, bir sonraki en yaygın alt tür, diğer bir omicron XBB soyundan gelen FL.1.5.1’dir ve vakaların %13.3’ünü oluştururken, XBB.1.16 (aynı zamanda “Arcturus” olarak adlandırılır), vakaların %10.7’sini oluşturdu.
9 Ağustos’ta Dünya Sağlık Örgütü EG.5’i “ilgi çekici bir varyant” olarak sınıflandırmaya karar verdi. En son WHO verilerine göre, EG.5 ve XBB.1.16 şu anda dünya genelinde en yaygın COVID-19 varyantlarıdır ve her ikisi de dünya genelindeki sıralamalarda %21’ini oluşturur.
Ayrıca, Amerika Birleşik Devletleri son bir ay içinde enfeksiyonlarda ve hastane yatışlarında bir artış yaşadı. Son iki haftada, bir NBC News analizine göre ortalama günlük COVID-19 hastane yatışlarının %20.2 arttığı görüldü.
CDC verilerine göre COVID hastane yatışları, Nisan 2023’ten beri Ağustos ayının başındaki kadar yüksek olmamıştır. Bununla birlikte, CDC verilerine göre COVID nedeniyle ölüm oranı hafta hafta azalmaya devam ediyor.
EG.5 daha fazla bulaşıcı mı? Eris varyantı Türkiye’de var mı?
Dr. Albert Ko, Yale Halk Sağlığı Okulu’nda profesör olan bir bulaşıcı hastalıklar doktoru, EG.5 varyantının diğer omicron varyantlarına çok benzediğini, bu nedenle oldukça bulaşıcı olduğunu TODAY.com’a belirtiyor.
Ancak, EG.5’nin diğer XBB varyantlarından muhtemelen daha bulaşıcı olduğunu söyleyen Stony Brook Çocuk Hastanesi Pediatrik Enfeksiyon Hastalıkları Bölümü Başkanı Dr. Sharon Nachman, TODAY.com’a açıklamada bulunuyor.
Nachman, “Eğer eşit derecede bulaşıcı olsaydı, o zaman diğer bazı varyantlara kıyasla sayısal olarak güç kazanırken görmeyi görmeyiz” diyor ve EG.5’in ABD’de diğer XBB varyantlarını hızla geride bıraktığını, bunların yaz boyunca baskın olduğunu ekliyor.
EG.5’nin neden daha bulaşıcı olduğu tam olarak bilinmiyor, diyor Ko.
Ko ekliyor: “Nüfus bağışıklığını atlatıp atlatmadığı veya bir kişiden diğerine daha iyi iletebilmesini sağlayan bazı içsel faktörlere sahip olup olmadığı… bunları ayırmak zor.”
Dünya Sağlık Örgütü’ne göre, EG.5’in diğer varyantlara göre artan bağışıklık kaçış özellikleri bulunuyor. WHO, bir raporunda, “EG.5, bazı ülkelerde veya hatta küresel olarak vaka insidansının artmasına neden olabilir” dedi.
Ancak Pekosz, EG.5 varyantının Amerika Birleşik Devletleri’ndeki yaz artışının tek nedeni olmayabileceğini belirtiyor. Pekosz şunları söylüyor: “Yeni varyantlar ortaya çıktığında ve vakalar artmaya başladığında, bu varyantın artışı sürdürüp sürdürmediği her zaman endişe konusu olur.”
“Pek şu an için bu varyantın tek başına vaka artışını sürdürdüğü gibi görünmüyor (ABD’de)… hala birçok başka varyant da bir arada dolaşıyor,” diyor.
CDC tahminlerine göre EG.5, 3 Ağustos’ta sona eren iki haftalık dönemde Amerika Birleşik Devletleri’nde COVID-19 vakalarının yaklaşık %17’sini oluşturuyordu. EG.5’den sonra en yaygın olan varyantlar sırasıyla vakaların %15, %11 ve %10’unu oluşturan XBB.1.16, XBB.2.3 ve XBB.1.5’ti.
Pekosz, “EG.5’i gözlem altında tutuyoruz çünkü vakalarda artış var, ancak bu varyantla ilgili özellikle endişe verici bir şey görünmüyor” diyor.
https://www.today.com/health/coronavirus/eris-eg5-covid-subvariant-symptoms-rcna98833