Elle karık nasıl yapılır – açılır?

1 Mayıs 2020 Yazarı birimfiyatim.com 0

Elle karık nasıl yapılır – açılır? Karık (kanal) açmaya yarayan bu iş için üretilmiş olan çapalar vardır. Aşağıda bu çapanın fotoğrafı verilmiştir.

karık açma çapası

Karık Açma Çapası


Elle karık nasıl yapılır? Bu karık açma çapası ile bir ağız karık açmaya başlanır. Bu karıkların genişliği dikilecek fideye göre ayarlanır. Karıklar arasındaki mesafeyi de dikeceğimiz fidenin büyüyünce alacağı hale göre ayarlamamız gerekir. Örnek verecek olursak karıklar arası çok yakın olursa bitkiler büyüyünce birbirlerine temas ederler ve bu istenilen bir durum değildir.
Açtığımız karıklara damlama sulama sistemleri de yerleştirilebilir.
Fide dikiminde dikkat edilecek hususlar:

1–Fidelerin toprağa dikimi, don mevsimi bittikten sonra yapılmalı.

2–Toprağın tavlı olmasına dikkat edilmeli bunun için dikimden birkaç gün önce işlenmiş ve dikime hazır hale getirilmiş toprak hafifçe sulanmalı.

3–Fideler de toprağa dikimeden önce sulanmalı.

4–Fideler kök boğazlarından değil, yaprağa yakın yerlerinden tutulmalı.

5–Domates yetiştiriciliğinde domatesin toprak yüzeyi ile ilişkisini keserek dometeste oluşabilecek çürümeyi önlem için sırık vs kullanılmalı ve bu sırıklar domatesi taşıyacak kadar kalın ve uzun olmalı.

5.1—Kısaca Sıra arası ve sıra üzeri bırakılacak aralıklar çeşidin sırık veya yer çeşidi oluşuna, büyüme ve yayılma kuvvetine ve ayrıca toprak şartlarına göre değişir.

5.2–Genel olarak sıra araları yer domateslerinde, biber, patlıcan ve diğer sebzelerde 80-125 cm, sırık domates çeşitlerinde 80-120 cm, sıra üzeri mesafeler ise yer çeşitlerinde 60 cm, sırık çeşitlerinde ise 50 cm olarak bırakılmalı.

6–Yetiştiriciler fideleri tercihen kuzey-güney istikametinde hazırlanan setlerin üzerine dikmeli.

7–Dikim sabahın erken saatlerinde veya akşam serinliğinde yapılmalı.

8–Sıcak saatlerde dikim yapılmamalı.

9–Dikimde fidelerin ilk yapraklarının toprak üstünde kalmasına dikkat edilmeli ve fide kök boğazı en fazla 1 cm. olacak şekilde toprakla hafifçe sıkıştırılmadan örtülmelidir ve bütün dikim işlemlerinden sonra hafifçe can suyu verilmeli.

Karığa bazı yerlerde garık da denilmektedir.