Deprem hasar tespiti nasıl yapılır?

Deprem hasar tespiti nasıl yapılır? Deprem sonrası, bir binada hasar tespiti, bu konuda uzman olan inşaat mühendisleri tarafından yapılmalıdır. Yapının taşıyıcı elemanları olan dikey elemanlar (kolonlar) ve yatay elemanlar (kirişler) deprem yükleri altında çeşitli hasarlara uğrayarak çatlaklar oluştururlar.
https://birimfiyatim.com/bina-deprem-testi-izmir/
Deprem hasar tespiti nasıl yapılır?
“Betonarme taşıyıcı sistem elemanlarında eğilme hasarları elemanların çekme gerilmelerine maruz bölgelerinde çatlakların oluşmasıyla başlar. Bu çatlaklar eleman boyuna doğrultularına dik yönde oluşur (kirişlerde düşeye yakın çatlaklar, kolonlarda yataya yakın çatlaklar). Artan eğilme momenti ve deformasyonu altında betonarme elemanlarda boyuna donatıların akması sonucunda eleman dayanımına, yani moment kapasitesine ulaşır. Buna paralel olarak çatlak genişlikleri artmaya devam eder. Donatıdaki şekil değiştirmelerin çeliğin akma sınırını geçmesiyle beraber betonarme eleman kesiti eğilme momenti etkisi altında dönmeye devam eder ancak dayanım neredeyse sabittir.
Daha da ileri deformasyon düzeylerine ulaşılmasıyla birlikte elemanın basınç bölgesinde beton örtüsünde (paspayı, kabuk örtüsü) ezilmeler gözlenir ve elemanın moment kapasitesi düşmeye başlar. Ezilen beton örtüsünün kaybı (kabuk atması), çekirdek betonunun ezilmesi ve bunları takiben basınç bölgesinde boyuna donatıların burkulması ya da çekme bölgesinde boyuna donatıların kopması sonucunda betonarme eleman göçmeye ulaşır. Eğilme hasarı gören bir betonarme eleman genel olarak sünek bir davranış sergiler.
Kesme kuvveti etkisi altında meydana gelen kesme hasarı betonda eğik çatlaklar şeklinde başlar. Enine donatıların (etriyelerin) akmasını çatlakların genişlemesi ve betonda ezilmeler takip eder. Enine donatıların kopması veya eğik basınç gerilmeleri altında betonun büyük oranda ezilmesiyle beraber eleman göçme noktasına ulaşır. Hem hasarın gelişimi hem de dayanım kaybı eğilme hasarına göre çok daha ani ve gevrektir.” kaynak: http://www.imo.org.tr/

“Deprem hasar tespiti nasıl yapılır?” için 1 yorum

  1. Çelik Statik Projeleri, Çelik Mimari Projeleri, Çelik Depo Projeleri, Çelik Ev Projeleri, Çiftlik Projeleri, Totem Projeleri, Statik Teknik Rapor, Deprem Performans Analizi olarak Merter Mühendislik gayet başarılı çalışmaları olan firmadır. Kesinlikle tavsiye ediyorum.

Yorum bırakın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Scroll to Top