Balık yağında EPA DHA değeri kaç olmalıdır?

15 Aralık 2023 Yazarı birimfiyatim.com 0

Balık yağında EPA DHA değeri kaç olmalıdır?

Balık yağında EPA DHA değeri kaç olmalıdır? Balık yağı (omega 3) takviyelerinde bulunan EPA ve DHA omega-3 yağ asitleri miktarının toplamda en az 500 mg olması önerilir. Hatta 2022’de Journal of the American Heart Association’da yayımlanan bir analiz, günde 3000 mg EPA ve DHA’nın, gıda veya takviye formunda, kan basıncını düşürmeye yardımcı olmak için ideal doz olabileceğini buldu. Ancak siz doktorunuza danışmadan herhangi bir gıda takviyesi kullanmayınız. Kullanılması önerilen dozlar kişiden kişiye farklılık gösterebilir.

ABD sağlık kurumları, günde ne kadar EPA ve DHA alınması gerektiği konusunda rehberlik sunmamaktadır. Ancak yaş ve cinsiyete dayalı olarak ALA (ala başka bir omega-3 yağ asididir.) için günlük tüketim önerileri bulunmaktadır. Ulusal Tıp Akademisi, erkeklerin günde 1.6 gram ALA, kadınların ise günde 1.1 gram ALA tüketmelerini önermektedir. Hamile veya emziren bireyler daha fazlasına ihtiyaç duyar.

epa dha oranı

ALA cevizde ve keten tohumu, soya ve kanola gibi bazı bitki yağlarında bulunur. EPA ve DHA, istiridye ve somon, sardalye, ringa balığı, hamsi, göl alabalığı ve beyaz ton balığı gibi yağlı balıklarda yüksektir. Amerikan Kalp Derneği, haftada 2 porsiyon balık, özellikle yağlı balık, tüketmeyi önererek kalp hastalığı ve felç riskini azaltmaya yardımcı olabilir. İki porsiyon, pişmiş olarak 200 grama tekabül eder. Ancak şunu da unutmamak gerek günümüzde derin dip balıklarında cıva gibi ağır metaller bulanabilmektedir.

Canan Karatay Hangi balık yağını tavsiye ediyor?

Kimin ne tavsiye ettiği önemli değildir. Doğru olan insanların besinlerini ideal olarak yiyeceklerinden almalarıdır. Ancak balık yemeyenler için balık yağı gibi diyet takviyeleri, bu sağlıklı yağları tüketmenin başka bir yoludur. 2017’de AHA’nın bir bilim danışma raporu, omega-3 balık yağı takviyelerinin kalp yetmezliği veya yakın zamandaki bir kalp krizinden sonra ölme riskini hafifçe azaltabileceğini, ancak kalp hastalığını önlemediğini belirtti.

kaynak: https://www.heart.org/en/news/2023/07/05/are-you-getting-enough-omega-3-fatty-acids