Antalya’da deprem riski var mı?
Antalya’da deprem riski var mı? Antalya’da deprem olur mu? Akdeniz Üniversitesi, İnşaat Mühendisliği Bölümünden Nihat DİPOVA ve Bülent CANGİR’in, Jeoloji Mühendisliği Dergisinde 35 (2) 2011 yayımlanan araştırma makalesinde şu hususlar belirtilmiştir:
Antalya il merkezi 2. derece deprem bölgesi içindedir. Sismik etkinliğin yoğun olduğu batı kesimler ise 1. ve 2. derece deprem bölgesinde yer almaktadır. Bunlara yapı kalitesinin yetersizliği ve zayıf zeminlerin bulunması da eklendiğinde Antalya’nın depremselliği ilgi konusu olmaktadır.
Antalya çevresinde bulunan ve deprem üreten fay kaynakları
(1) Fethiye – Burdur Fay Zonu.
(2) Helenik – Kıbrıs Fayı’nın Finike açıklarında uzanan bölümü.
(3) Kıbrıs Yayı’nın devamı kabul edilen Kırkkavak Fayı ve Aksu Fayı boyunca uzanan fay zonu.
(4) Kemer – Isparta ve Kemer – Korkuteli uzanımlı deprem aktivitelerinin birleşiminden oluşan Antalya Zonu’dur. Büyük depremler genellikle Fethiye Burdur Fay Zonu ve Helenik-Kıbrıs Yayı boyunca yoğunlaşmaktadır.
Fethiye-Burdur STB
Fethiye-Burdur Fay Zonu, Burdur ve Fethiye arasında yaklaşık 300 km boyunca uzanmakta olup, büyük depremler üretme potansiyeline sahiptir. Bu fay zonu, normal atım bileşeni olan sol-yanal doğrultulu atımlı bir fay olup, bazı araştırmacılar tarafından (Dumont vd., 1979; Şaroğlu vd., 1987) Helenik yayın doğu kanadını oluşturan Plini-Strabo sistemini KD’ye devamı olarak kabul edilmektedir. Fay zonu boyunca küçük ve orta büyüklükteki deprem aktivitesi yoğundur (Örneğin; 1914 yılında Ms = 6.9, 1957 yılında Ms = 7.1).
Antalya il merkezi 2. derece deprem bölgesi içindedir. İl geneli düşünüldüğünde sismik etkinliğin yoğun olduğu batı kesimler 1. ve 2., sismik etkinliğin az olduğu doğu kesimler ise 3. ve 4. derece deprem bölgeleri içerisinde yer almaktadır. Büyüklüğü 6’dan büyük olan deprem sayısı Antalya merkezden 100 km yarıçaplı bir dairesel alan için 2 adettir. En sık meydana gelen depremlerin 3 < M < 3.9 aralığında yoğunlaştığı görülmektedir.
Bu çalışmadan elde edilen bilgiler ışığında ve Antalya imar alanında tüm araziyi temsil edecek düzeyde zemin verileri elde edildiğinde, zemin büyütme ve sıvılaşma potansiyeli haritaları hazırlanmalıdır. Antalya’da mevcut yapıların depreme karşı dayanıklılıklarının incelenmesine dönük bir çalışma başlatılmadan önce, zeminlerin depremsellik davranışları ile ilgili tüm bilgilerin bir mikro-bölgelendirme çalışması halinde tamamlanmış olması gerekmektedir.
Araştırmanın tamamını okumak için aşağıdaki linke bakabilirsiniz.
09.02.2023