1 inek kaç TL eder? 2023 yılı fiyatı
1 inek kaç TL eder? 2023 yılı fiyatı ne kadar? Canlı bir inek ortalama 600 kg ağırlığa sahiptir. Ağustos 2023’te canlı ineğin kg fiyatını ortalama 80 TL alırsak; Canlı bir inek ortalama 48.000 TL civarındadır. İnek fiyatları, büyükbaş hayvanın ağırlığına göre farklılık gösterir. 1 ton gelen bir tosunun fiyatı yaklaşık olarak 90.000 TL civarındadır. Peki dana kaç lira? Dana fiyatları ineklere göre biraz daha fazladır. Ülkemizde en fazla hangi inek cinsi vardır?
Irk seçiminde neler önemlidir? Ülkemizde en çok hangi ırktan sığır var?

Ülkemizde sütçü ırk olarak en fazla Siyah alaca yetiştiriliyor. ABD dünyanın büyük süt üreticilerinden biri ve süt ineklerinin tamamına yakını Siyah alaca. Siyah alaca başta olmak üzere ırklar için şu iyi, bu kötü demek pek doğru değil. Önemli olan hangi ırkı hangi koşullarda ve ne amaçla yetiştirdiğiniz. Öncelikle o ırkı yetiştirilenlerin kazanç sağlaması. Siz Söke Ovası’nda süt sığırcılığı yapacağım diyorsanız bunu süt verimi görece düşük olan bir ırkla yapmazsınız. Ama Iğdır’da süt sığırcılığı yapacağım bunu da Siyah alacayla yapacağım diyorsanız, özel bir pazarınız yoksa, hata yapma ihtimaliniz oldukça artar. Bütün mesele işletmenin fiziksel çevresi ve imkanları ile ekonomi ve ırkı, daha geniş anlamıyla genotipi ve çevreyi birbirine denk getirmektir.
1 inek kaç TL eder?
Bir üretim alanında, yani bir işletme ya da bölgede, öngörülen hayvansal ürünün üretimine etkili olduğu bilinen bağımsız değişkenler bütününün oluşturduğu yapı “hayvansal üretim sistemi” olarak tanımlanabilir. Öncelikle bu tanımın başta iklim, sulama, fiziki çevre, işletme yöneticisinin veya sahibinin sahip olduğu bilgi, sermaye imkanları, fiyat, pazar koşulları gibi unsurları içeren ekonomi ile verimin elde edildiği hayvanı kapsadığı bilinmelidir.
Böylece hayvansal üretimin bir sistem içerisinde gerçekleştirildiği kabul etmek ve sistemin unsurları değerlendirilmeden genotipe karar verilemeyeceğini anlamak daha kolay hale gelir. Bütün bunlar birbirine denk gelirse karlı bir üretimden söz edilebilir. Bir başka ifadeyle, hayvancılığı üretimin sisteminin ana unsurlarının birbirine uyumunu sağlayacak şekilde yapmak gerekir.
Yoksa yeterli kaba ve kesif yemi olmayan üreticiye dünyanın en yüksek süt veren sürülerinden inekler getirseniz ne olur. Önce verim düşer sonra da hayvanlar elden çıkarılır. Türkiye’de bu olumsuzluklar yaşanmıştır. Umarım gelecek yıllarda tekrarlanmaz.