1 dekar (dönüm) pancar tarlası kaç para 2023?
1 dekar (dönüm) pancar tarlası kaç para 2023? Sulanabilir ve yerleşim yerine yakın bir pancar tarlasının bir dönümünün 2023 yılı fiyatı ortalama olarak 30.000 TL civarındadır. Fiyat tarlanın (arazinin) bulunduğu şehre, ulaşım imkanına, sulama imkanına ve verim durumuna göre farklılık gösterir. Türkiye’de Şeker Pancarı Hangi Bölgede Yetişir? Türkiye’nin iklim yapısı incelendiğinde, İç Anadolu bölgesinin iklim özellikleri şeker pancarının yetiştirilmesi için elverişlidir. Şeker pancarının yarıdan fazlası bu bölgeden elde edilir. İlkbaharda konvansiyonel kırkikindi yağışlarına sahiptir, ayrıca karasal iklim nedeniyle yazları da sıcak, kurak geçer. Bu nedenle, İç Anadolu bölgesinde şeker pancarı doğal yetişen bitki çeşididir. En fazla şeker pancarı İç Anadolu bölgesinde yetiştirilir, ürünün bu bölgede rekoltesi de yüksektir.
Şeker pancarından verim alınması için bitkinin yetiştiği bölgenin toprak seçimi, iklim özellikleri, sulama koşulları dikkate alınmalıdır. Ayrıca şeker pancarı yetiştirilirken bakım, koruma, sulama işlemleri de ürünün rekoltesi açısından önemlidir. 500 m. altında deniz seviyesine yakın arazilerde şeker pancarının verimi azalır. Genellikle deniz seviyesinden 800 m. yükseltideki alanlar şeker pancarı yetiştirmede daha verimli bölgelerdir. Ayrıca ürün yetiştirilirken gübre kullanılması, haşerelere karşı zirai mücadele, organik tarım, GDO’suz tohum vb. koşullara dikkat edilmesi, şeker pancarının bakımının yapılması ürünün verimliliğini artırır.
Pancar hangi toprakta yetişir?
Pancar tarımı yapılacak toprakların su ve besin maddelerini tutma kapasitelerinin çok iyi olması, kaymak bağlamaması, iyi bir toprak derinliğine sahip olmaları gereklidir. Pancar tarımı için en ideal toprak, organik maddece zengin, derin, kolay ısınan tınlı ve tınlı kireçli topraklardır.
Ülkemizde Şeker Pancarı tarımı, şeker pancarı üretimiyle geçimini temin eden yaklaşık 500 bin çiftçinin, diğer bir ifadeyle 3 milyon insanın yanı sıra; tarım, hayvancılık yani yem, ilaç, et, süt, nakliye ve hizmet sektörleriyle de iç içe geçmiş durumdadır. Konu, tarım, tarımsal sanayi, işlenmiş temel gıda ürünleri ve istihdam gibi değişik dal ve konularda bir bütünlük teşkil etmektedir.
Şeker pancarı üretimi; bitkisel ve hayvansal üretimin gelişmesine, azami derecede endüstriyel girdiler kullanılmasına, toprakların fiziki yapıları ve ekolojik dengenin iyileşmesine katkı sağlamakta, kendinden sonra ekilecek ürünlerin verimlerini azami ölçüde arttırmaktadır.
Alternatif tarım ürünleri olan ayçiçeğine göre 5, Buğdaya göre 20 kat daha fazla istihdam oluşturmakta, buğday ve ayçiçeğine göre ise 2 kat daha makineli tarımın yapılmasına olanak sağlamaktadır.
1 dekar (dönüm) pancar tarlası kaç para 2023?
Şeker sanayiinin GSMH olarak Türkiye genelindeki payı % 0.2, imalat sanayii içindeki payı ise % 0.8 düzeyindedir. Şeker alternatif ürünlere göre, dış pazar değeri ve tarıma dayalı sanayiler arasında verimlilik, kârlılık ve katma değer yönünden karşılaştırmalı üstünlüğe sahiptir.
Tarım ve endüstri kesiminde yarattığı istihdam, alternatif ürünlerle kıyaslanamayacak kadar yüksek olup faaliyetine ayrıcalık ve etkin bir sosyal boyut kazandırmaktadır. Şeker fabrikaları, gelişmekte olan bölgelerimizde ve Doğu Anadolu da bölgesel gelişmişlik farklarının azaltılması, kırsal kesimde ise istihdama katkısı bakımından da önemi büyüktür. Fabrikalarda yaklaşık 35 bin işçi çalışmakta, buda tüm sanayi kesiminde çalışanların % 1.2 sine tekabül etmektedir. Taşıma sektörüne ise yılda yaklaşık 25-30 milyon ton iş hacmi yaratmaktadır. Ülke ekonomisine toplam ekonomik katkı payı ise yaklaşık 1.2 milyar dolardır.
Kamış şekerinin maliyeti pancar şekerine göre % 40-50 daha ucuzdur ve dünyadaki şeker fiyatları kamış şekerine göre belirlenmektedir. AB ülkelerinin tamamına yakınında yani % 95 oranında pancar şekeri üretimi yapılmaktadır. Bu Ülkeler % 40- 50 daha ucuza kamış şekeri temin edebilecekleri halde pancar şekeri üretiminden vazgeçmemektedirler. Bununda nedeni pancar ziraatının ve sanayisinin üreticilere sağladığı katma değerdir. AB Ülkelerinden Almanya, dahili tüketiminin % 30’u, Fransa ise % 52’sinden fazla şeker üretmektedir. Bu rakam AB Ülkelerinde ortalama % 20’dir. Ülkemizde ise bu durum % 28 seviyelerindedir. Görüldüğü üzere AB Ülkelerinde üretim-tüketim oranları daima yüksek seviyelerde gerçekleşmektedir.